Zdrowe czy smaczne?

Wiele osób, które są przeciwnikami jedzenia poza domem podkreśla fakt, iż jedzenie to choć jest pyszne, nie można zaliczyć do zdrowego odżywania się. Trzeba jednak zwrócić uwagę na to z jakich składników została stworzona dana potrawa oraz jakiej obróbce ją poddano. To właśnie podstawowe kryterium oceny tego, czy dane danie jest zdrowe czy nie. W żadnym wypadku nie ma znaczenia to gdzie zostało ono przygotowane.

ciaza.opieka.edu.pl

Wyjątkiem są oczywiście sytuacje, w których dany lokal gastronomiczny nie przestrzega wymogów sanitarnych. W takiej sytuacji należy zgłosić to do odpowiedniej placówki, która przeprowadzi stosowne kontrole i w razie uchybień wyznaczy karę lub zdecyduje o zamknięciu restauracji. Odnośnie świeżości produktów spożywczych nie powinno być wątpliwości, gdyż każdy produkt ma ustaloną datę ważności i pozostaje się do niej stosować. Odpowiednio przechowywane produkty spożywcze z całą pewnością nadają się do jedzenia.

Niezależnie od tego czy jemy w domu, czy poza nim, należy na to zwracać uwagę.