Wiele osób, które są przeciwnikami jedzenia poza domem podkreśla fakt, iż jedzenie to choć jest pyszne, nie można zaliczyć do zdrowego odżywania się. Trzeba jednak zwrócić uwagę na to z jakich składników została stworzona dana potrawa oraz jakiej obróbce ją poddano. To właśnie podstawowe kryterium oceny tego, czy dane danie jest zdrowe czy nie. W żadnym wypadku nie ma znaczenia to gdzie zostało ono przygotowane.

ciaza.opieka.edu.pl

Wyjątkiem są oczywiście sytuacje, w których dany lokal gastronomiczny nie przestrzega wymogów sanitarnych. W takiej sytuacji należy zgłosić to do odpowiedniej placówki, która przeprowadzi stosowne kontrole i w razie uchybień wyznaczy karę lub zdecyduje o zamknięciu restauracji. Odnośnie świeżości produktów spożywczych nie powinno być wątpliwości, gdyż każdy produkt ma ustaloną datę ważności i pozostaje się do niej stosować. Odpowiednio przechowywane produkty spożywcze z całą pewnością nadają się do jedzenia.

Niezależnie od tego czy jemy w domu, czy poza nim, należy na to zwracać uwagę.