Rodzaje desek do krojenia. Jaką wybrać?

Deska do krojenia to niezbędny element kuchenny. To na niej kroimy chleb na śniadanie, warzywa i mięso na obiad oraz owoce na przekąskę. Na rynku dostępne są deski wykonane z różnych tworzyw, dlatego najlepiej dostosować wybór do swoich potrzeb. Popularnym rodzajem desek do krojenia są te wykonane z drewna. Takie deski nie tępią noża, ale mają również wady. Drewniane modele nie należą do higienicznych, ponieważ łatwo wchłaniają zapachy i wodę. Nie możemy ich włożyć do zmywarki, dlatego często trudno jest odmyć wszelkie zabrudzenia.

W kuchni można spotkać również deski plastikowe. Nie trudno o zarysowanie takich desek. Mają one jednak swoje plusy. Są tanie, nie wchłaniają wody i zapachów oraz można je umieścić w zmywarce. Dobrym rozwiązaniem jest wybór deski bambusowej. Takie deski są stosunkowo niedrogie, lekkie i szybkoschnące. Szklane deski do krojenia dostępne są w wielu kolorach.

Szybko schną oraz nie przyjmują zapachów krojonych produktów. Mogą się jednak łatwo pobić. Bardzo odporne są natomiast deski ceramiczne. Można na nich rozbić mięso na kotlety. Charakteryzują się higienicznością i łatwością w utrzymaniu czystości. Trwałe są również deski wykonane z kamienia naturalnego. Te nie nadają się jednak do ubijania mięsa i tępią noże.