Kuchnia chińska
domy.konsument.edu.pl

Kuchnia chińska mająca bardzo bogatą historię, której początki sięgają pierwszych cesarzy panujących kilka tysięcy lat temu, zaliczana jest do najstarszych i jednocześnie w Azji najbardziej popularnych.

Charakteryzująca się nietypowymi i jednocześnie wspaniałymi smakami, dużą ilością warzyw i niewielką, bardzo ograniczoną ilością tłuszczu, pozwalającą na uzyskanie pełnej harmonii smaków, jest jednocześnie bardzo zdrową.

Ze względu na wielką rozległość terytorialną Chin, na jej terenie spotkać możemy wiele regionalnych kuchni, odróżniających się od siebie, jednakże bazujących na wspólnych podstawach.

renowator.org.pl

Podstawowy podział i co za tym idzie najważniejsze kuchnie to szanghajska, syczuańska, kantońska oraz pekińska.

Podstawą, fundamentalną cechą wszystkich z nich, jest fakt wykorzystywania pięciu smaków i utrzymywaniu równowagi pomiędzy nimi.

Mała tolerancja mleka wpłynęła na rzadkie używanie w kuchni takowego składnika, pojawia się za to mleko sojowe i sojowe sery, które wykorzystywane są w najróżniejszy sposób.

Połączone z najważniejszymi i najczęściej wykorzystywanymi grupami żywności, takimi jak warzywa, owoce, zboża i mięso, tworzą wyśmienite dania, które zachwycają swoim smakiem, zapachem i widokiem.