Jeżeli mówimy o rodzajach potraw i zwyczajów żywieniowych, które odnaleźć możemy w najróżniejszych regionach świata, stanowiących o ich odmienności i oryginalnym charakterze, nie sposób pominąć kuchni amerykańskiej.

Nie jest może ona godna naśladowania, jednakże na stałe przeniknęła do naszego życia i zagościła nierzadko w naszych domach i zwyczajach żywieniowych.

Kuchnia amerykańska jest nam mało znana, kojarzy się z indykiem przygotowywanym na Święto Dziękczynienia oraz fast foodami.

To właśnie one najbardziej przypisane są do tego regionu świata.

www.spafactory.pl

Wiemy, że jest to jedzenie szybkie, najczęściej pozbawione wielu składników odżywczych, będąc równocześnie bardzo kalorycznymi.

Wspomniane stereotypy, poparte jeszcze otyłością występującą w amerykańskim społeczeństwie, powodują, iż amerykańskie jedzenie kojarzy nam się tylko i wyłącznie z żywnością mocno przetworzoną, niezdrową, ale zapewne smaczną, jednakże dla nas Europejczyków niebędącą czymś zachwycającym.