Zwykłe patelnie zostały zastąpione patelniami teflonowymi i ceramicznymi. Na takich patelniach można smażyć bez tłuszczu, dzięki czemu potrawy mogą być bardziej dietetyczne.

Patelnie ceramiczne to ekologiczny element kuchenny, który z powodzeniem poradzi sobie ze smażeniem różnych potraw. Powłoka patelni ceramicznej jest odporna, trwała i gładka.

Podczas smażenia, jedzenie nie przywiera do powierzchni. Taka patelnia jest również prosta w utrzymaniu czystości, ponieważ łatwo jest z niej odmyć wszelkie zabrudzenia.

Patelnia ceramiczna rozgrzewa się równomiernie, co skutkuje jednakowym podgrzaniem całej powierzchni. Taka patelnia długo pozostaje ciepła, nawet po zdjęciu z ognia, dzięki czemu potrawy mogą być podawane na ciepło w każdej chwili.

Nie trzeba trzymać przyrządzanego jedzenia na małym ogniu, co przekłada się na oszczędność energii. Tradycyjne patelnie ceramiczne są przystosowane do użytku na kuchniach gazowych, płytach ceramicznych i elektrycznych.

Na rynku dostępne są również patelnie na płyty indukcyjne.