Czeskie upodobania
sól kamienna

Kuchnia czeska nie należy do lekkiej, jest raczej kuchnią ciężką i bardzo kaloryczną, nie mniej jednak bardzo smaczną. Wspomniane już knedliki to nie jest jedyna potrawa, z której słyną kulinarne Czechy. Obok dań mącznych serwowane są przecież mięsa i wędliny. Wieprzowina podduszana i podawana z różnymi sosami jest potrawą także charakterystyczną dla tego regionu świata. Oczywiście bardzo często zastępowana jest mięsem z dziczyzny, które w kuchni czeskiej odgrywa bardzo dużą rolę. W bardzo wielu restauracjach spotkać możemy i posmakować pieczonego bażanta, sarninę czy też inne mięso pochodzące z dzikiego ptactwa.

Mówiąc o daniach czeskich nie sposób pominąć i nie wspomnieć o czeskich polewkach, czyli zupach. To właśnie zupy są w tym regionie podstawą każdego posiłku. To one dają wstęp do dania głównego sycąc nie tylko zgłodniałe brzuchy, ale także i oczy oraz węch osób je spożywających. Zupa z flaków będąca jedną z bardzo rozpropagowanych polewek w wielu miejscach Czech jest czasami wypierana przez zupę czosnkową. Nie można posmakować kuchni czeskiej nie próbując wspomnianych zup. To one stanowią kwintesencję smaków i zwyczajów naszych południowych sąsiadów.